Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Dondurmalı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı İrmik Helvası

Dondurmalı İrmik Helvası, helvanın Türk kültüründe önemli bir yeri vardır. Türklerin Orta Asya'dan bu yana severek tükettiği, her türlü yemekte, cenazede ve düğünde sofralardan eksik etmediği bir tatlıdır. Bu yönüyle ata mirası denebilecek bir tatlıdır. Bu yüzden ülkemizde helvanın onlarca çeşidi yapılmaktadır. Biz sizlere, muhteşem görünümün lezzetle buluştuğu bu tarifi mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz. Kolay gelsin.

Dondurmalı İrmik Helvası Malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 50 gram tereyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı çam fıstığı
  • 6 yemek kaşığı dondurma
Üzeri için

  • Toz Antep fıstığı

Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı sütü ve suyu bir tencerenin içerisine boşaltıyoruz. Üzerine toz şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra ocağa alıyoruz. 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatıyoruz.

Geniş ve teflon bir tavanın içerisine 50 gram tereyağını atıp bir miktar kızartıyoruz. Üzerine fıstıkları ilave edip bir iki çevirim kavuruyoruz. Ardından irmiği ekleyip rengi pembeye dönünceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. İrmik yeteri kadar kavrulunca tavayı mutfak tezgâhının üzerine alıp, şerbeti yavaş yavaş ilave ediyoruz. Şerbet sıcak olduğu için tava ile buluşunca etrafa sıçrama yapacaktır. Ellerinizi yakmamak için çok dikkatli davranın, mümkün olduğunca şerbetini yavaş ve sürekli tahta kaşık ile karıştırarak ilave edin. Şerbetin tamamını döktükten sonra tavayı yeniden ocağa alın ve karıştırmaya devam edin. Birkaç dakika sonra irmik şerbeti tamamen çekecektir. Daha sonra tavanın kapağını kapatın ve helvayı 15 dakika dinlenmeye bırakın.

Bir çorba kasesinin dibini sudan geçirin. İçerisine helva koyun ve kenarlarına yapışacak şekilde ve ince bir tabaka halinde helvayı yayın. Üzerine 1 çorba kaşığı dondurma koyup, üzerini yine helva ile kapatın. Servis tabağına ters çevirerek helvayı kaseden çıkartın. Hazır olan helvayı, üzerine toz fıstık ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Keyhan

11 Temmuz 2024 Perşembe

Tatlıyı yaparken şerbetin sıcak olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Keyhan,

Tatlıyı yaparken şerbetin sıcaklığı gerçekten çok önemlidir. Bazı tatlılar sıcak şerbetle, bazıları ise soğuk şerbetle daha iyi sonuç verir. Örneğin, baklava gibi tatlılarda sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet dökülmesi gerekir. Ancak, revani gibi tatlılarda ise hem tatlı hem de şerbetin ılık olması tercih edilir. Tatlınızın tarifine uygun olarak şerbetin sıcaklığını ayarlamak, en iyi sonucu almanıza yardımcı olacaktır. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Dondurma Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Damla Sakızlı Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Damla Sakızlı Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Dondurma Kaç Kalori?

Dondurma Kaç Kalori?

Maraş Dondurması Tarifi ve Malzemeleri

Maraş Dondurması Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Gelato Dondurma Tarifi ve Malzemeleri

Gelato Dondurma Tarifi ve Malzemeleri